A Google kutatói egy önmásoló számítógépes életformát hozhattak létre?

Anton Petrov videójában egy lenyűgöző kutatást ismertet, amelyet a Google kutatói végeztek. A tanulmány célja az élet evolúciójának utánozása volt egy nagyon egyszerű számítógépes kód segítségével. Az eredmények váratlan felfedezéseket hoztak, melyeket részletesen bemutat a videó.


A kutatók egy rendkívül egyszerű programozási nyelvet alkalmaztak, amely mindössze nyolc utasításból áll. Ezt a nyelvet egy digitális "ősi levesben" használták, ahol milliónyi véletlenszerű programot hoztak létre. Ezek a programok véletlenszerűen kölcsönhatásba léptek egymással, és idővel néhányuk önmagát másolni kezdte. Ez a folyamat több generáción keresztül folytatódott, végül pedig néhány program domináns szerepet töltött be a szimulációban.

A tanulmány rávilágít arra, hogy az önreplikáció spontán megjelenhet még a legegyszerűbb rendszerekben is, és hogy idővel komplex biológiai viselkedés alakulhat ki. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatók szerint az önreplikáció nem vezet automatikusan bonyolultabb viselkedéshez. További kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogy milyen tényezők szükségesek a komplexitás kialakulásához.

Összességében a videó egy izgalmas betekintést nyújt az élet eredetével kapcsolatos kutatásokba, és felveti a kérdést, hogy lehetséges-e mesterséges életet létrehozni számítógépes szimulációk segítségével. Ez a kutatás új perspektívákat nyit meg az élet és az evolúció tanulmányozásában, valamint a mesterséges élet létrehozásának lehetőségeiről szóló vitákban.

A teljes videót itt nézheted meg: https://youtu.be/L_IWVZPmc-E?si=eWLzkkUBHewfY-DO

Népszerű bejegyzések