AI harc: Microsoft és OpenAI összecsapása közeleg a technológia trónjáért?

A Microsoft és az OpenAI kapcsolata hivatalosan is bonyolultabbá vált. A tech óriás legfrissebb éves jelentésében kedden felvette az OpenAI-t a versenytársak listájára, amelyen már évek óta szerepel az Amazon, az Apple, a Google és a Meta.

A Microsoft hosszú távú partnerséget ápol az OpenAI-jal, kizárólagos felhőszolgáltatójaként működik, és az OpenAI AI modelljeit kereskedelmi ügyfelek és fogyasztók számára készült termékekben használja. A Microsoft a legnagyobb befektető az OpenAI-ban, állítólag 13 milliárd dollárt invesztált a vállalatba. Az új besorolás azt jelzi, hogy mindkét cég egyre inkább a másik területére lép. A jelentésben a Microsoft az OpenAI-t, a ChatGPT chatbot készítőjét, versenytársként azonosította az AI kínálatok, a keresés és a hírdetés területén. Múlt héten az OpenAI bejelentette a SearchGPT nevű keresőmotor prototípusát.

Egyes vállalatok fizetnek az OpenAI modelljeinek hozzáféréséért, mások a Microsoft Azure OpenAI Szolgáltatásán keresztül érik el őket. Azok számára, akik alternatívát keresnek a ChatGPT-hez, a Microsoft Copilot chatbotja is elérhető a Bing keresőn és a Windows operációs rendszereken keresztül. Az OpenAI szóvivője a CNBC-nek elmondta, hogy a két cég közötti kapcsolat nem változott, és hogy a partnerségük azzal az elvárással jött létre, hogy versenyeznek egymással. A Microsoft továbbra is jó partner marad az OpenAI számára.

Mindazonáltal, az elmúlt év tele volt drámai fordulatokkal. A hírek szerint Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, nem volt tájékoztatva, mielőtt az OpenAI igazgatótanácsa novemberben leváltotta Sam Altmant, az OpenAI vezérigazgatóját. Altman gyors visszahelyezése után az OpenAI egy szavazati joggal nem rendelkező helyet biztosított a Microsoftnak az igazgatótanácsban, amelyről a Microsoft ez év elején lemondott. 

Márciusban Nadella szerződtette Mustafa Suleymant, a DeepMind társalapítóját, egy AI kutatócéget, amely megelőzte az OpenAI-t, és amelyet 2014-ben vásárolt fel a Google. Suleyman, aki az Inflection AI startupot társalapította és vezette, a Microsoft AI új egységének vezérigazgatója lett, és több Inflection alkalmazott is csatlakozott hozzá. 

Nadella közeli kapcsolatban marad Altmannel. "Az egyik dolog, amit szeretek Sam-ben, hogy minden nap hív, és azt mondja: 'Többre van szükségem, többre van szükségem, többre van szükségem,' ..." mondta Nadella a The New York Timesnak adott interjúban.

Forrása: https://www.cnbc.com/2024/07/31/microsoft-says-openai-is-now-a-competitor-in-ai-and-search.html

Népszerű bejegyzések