Grok 2: Elon Musk mesterséges intelligenciája végre versenybe szállhat az OpenAI-val?

Elon Musk és az xAI legújabb dobása, a Grok 2 generatív AI modell, végre bemutatkozott, és augusztusban már a felhasználók kezébe is kerülhet. De vajon tényleg hozza az áttörést, amit vártak tőle? Az OpenAI riválisa vagy csak egy újabb tech-álom?


A Grok 2 egy továbbfejlesztett változata a korábbi Grok 1.5 Vision modellnek, amely már multimodális képességeivel kíván versenyre kelni az AI-piacon. Ez a modell 24 000 Nvidia H100 GPU segítségével lett fejlesztve, ami önmagában lenyűgöző szám. A Grok 2 egyik legnagyobb újítása, hogy szövegek mellett képes dokumentumokat, grafikonokat, diagramokat, sőt, képernyőfotókat és fényképeket is értelmezni. Ráadásul az xAI nyílt forráskódúvá tette a modellt, a súlyozás és a hálózati infrastruktúra pedig már elérhető a GitHubon. A fejlesztők számára remek hír lehet, hogy az xAI tervezi, hogy a Grok 2 API-ját is elérhetővé teszi, így integrálható lesz különböző alkalmazásokba. A modell azonban jelenleg még csak béta verzióban érhető el, és csak a Prémium és Prémium+ felhasználók férhetnek hozzá az X közösségi hálózaton.

A multimodális megértés, a fejlettebb érvelési képességek és a képalkotási funkciók mind arra utalnak, hogy a Grok 2 komoly kihívást jelenthet az OpenAI számára. De valóban ez lesz az AI új etalonja, vagy csak egy újabb tech-divat, ami hamar feledésbe merül?

Bár a Grok 2 figyelemre méltó előrelépés a mesterséges intelligencia területén, a jelenlegi teljesítménye és hozzáférhetősége alapján még kérdéses, hogy valóban forradalmi újításról van-e szó. A korlátozott hozzáférhetőség inkább óvatosságra intenek, mintsem elismerésre késztetnek. Talán a Grok 3 hozza majd el azt a valódi áttörést, amire mindenki vár.

  • https://clementine.hu/hirek/velemeny/rovidhir-kommentarral-mire-eleg-grok-tudasa
  • https://www.nowadais.com/hu/elon-musk-jarvis-megepiteset-xai-grok-2-grok-3/
  • https://itbusiness.hu/technology/gadget/elindult-a-grok-2/
  • https://coinmarketcap.com/hu/currencies/grok-2-0/
  • Népszerű bejegyzések