Ingyen elérhető a Google új mesterséges intelligencia modellje, a Gemma 2 2B

A Google legújabb AI modellje, a Gemma 2 2B, egy kisméretű, 2 milliárd paraméteres modell, amely kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az új modell ingyenesen letölthető és kereskedelmi célokra is használható, ami jelentős előrelépést jelent a mesterséges intelligencia technológiájában. A Gemma 2 család másik két mérete 9B és 27B, és mindhárom modell 8 ezer tokenes kontextusablakkal rendelkezik. A Gemma 2 2B a nagyobb modellekből tanulva éri el eredményeit, és a ShieldGemma eszközzel együtt érkezik, amely a káros tartalmak kiszűrésére szolgál.


A Gemma 2 2B modellt számos hasonló AI modellel összevetve az alábbi főbb eltéréseket mutatja:

  • GPT-3.5: A Gemma 2 2B a Chatbot Arena ranglistáján felülmúlja a GPT-3.5 modelleket, kiemelkedő beszélgetési teljesítményt nyújtva.
  • LLaMA: A Meta által fejlesztett LLaMA modellek szintén versenytársak, különösen a kisebb méretű verziók.
  • Claude: Az Anthropic Claude modellek, amelyek a biztonságos és etikus AI fejlesztésére fókuszálnak, szintén hasonló célokat szolgálnak.

Ezek a modellek különböző paraméterekkel és teljesítménnyel rendelkeznek, de a Gemma 2 2B kiemelkedő teljesítménye és nyílt hozzáférhetősége miatt versenyképes alternatíva.

A Gemma 2 2B modell elsősorban angol nyelvű tartalommal lett betanítva, de magyarul is jól válaszol. A Google AI Studio-ban ingyenesen ki lehet próbálni a modell magyar nyelvű képességeit. Bár a modell elsősorban angolul kommunikál, a magyar nyelv támogatása is kiemelkedő a méretéhez képest. A Gemma 2 modellcsalád másik két mérete (9B és 27B) szintén jól teljesít magyarul.

Bár a Gemma 2 2B modell számos előnyt kínál, van néhány kritikai észrevétel is, amelyeket érdemes figyelembe venni. Először is, bár a modell kiemelkedő teljesítményt nyújt, még mindig főként angol nyelvű adatokkal lett betanítva, így a kisebb nyelvek, mint a magyar, támogatása korlátozott lehet. Ezen kívül a ShieldGemma eszköz, bár hasznos a káros tartalmak kiszűrésében, nem mindig működik tökéletesen, és előfordulhat, hogy ártalmatlan tartalmakat is blokkol.

Ezen kívül a modellek nagyobb változatai (9B és 27B) sokkal nagyobb számítási erőforrásokat igényelnek, ami korlátozhatja azok alkalmazását kisebb cégeknél vagy egyéni fejlesztőknél. Végül, bár a modell ingyenesen elérhető, a gyakorlati felhasználás során felmerülhetnek licencelési és adatvédelmi kérdések, amelyeket alaposan meg kell vizsgálni.

Források:

Népszerű bejegyzések