Egy év munkája egy óra alatt: Hogyan írta meg a ChatGPT a PhD kódot villámgyorsan?

A mesterséges intelligencia folyamatos fejlődése a tudományos kutatásokban is forradalmasítja az eszköztárat, amelyet a kutatók igénybe vehetnek. Ennek egyik legfrissebb példája egy PhD-hallgató esettanulmánya, amelyben a ChatGPT o1-preview modellt használta doktori értekezéséhez szükséges kód megírására. Ez a kutató mindössze egy óra alatt hozta létre azt a kódot, amelyet korábban egy évig írt saját maga. Ez a tapasztalat számos tanulságot rejt a mesterséges intelligencia lehetőségeiről és korlátairól a kutatói munkában.


A szerző eleinte szkeptikusan állt hozzá a ChatGPT kódírási képességeihez. Habár az AI-t széles körben alkalmazzák szövegalkotásban, kérdéses volt, hogy mennyire képes összetett, kutatási célú kódokat generálni. Azonban néhány sikeres példa megtekintése után a kutató úgy döntött, hogy kipróbálja a modellt saját munkája során. A módszertani szakasz kódjának megírását bízta a ChatGPT-re, és az eredmények minden várakozását felülmúlták.

A ChatGPT gyorsasága lenyűgözte a szerzőt. A modell alig egy óra alatt állította elő azt a kódot, amelyet korábban egy évig dolgozott ki. A szerző különösen kiemelte a modell pontosságát, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kód azonnal használható legyen kisebb módosításokkal. Ez az időmegtakarítás óriási előny lehet bármilyen kutatói projekt során, különösen azok számára, akik nem rendelkeznek mélyebb programozási háttérrel.

Bár a ChatGPT o1-preview modell lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a szerző nem hagyta figyelmen kívül annak korlátait sem. Az AI nem tud olyan összetett kódot generálni, mint amit egy tapasztalt programozó képes lenne, és időnként kisebb hibák is becsúszhatnak a kódba. A kutató úgy fogalmazott, hogy a ChatGPT-t inkább "hatékony segédeszköznek" kell tekinteni, semmint teljes értékű helyettesítőnek. Az emberi felülvizsgálat és a finomhangolás elengedhetetlen a végeredmény minőségének biztosításához.

A szerző arra ösztönzi a többi kutatót, hogy próbálják ki a ChatGPT-t kódjaik megírásához, különösen akkor, ha időszűkében vannak. A modell könnyen hozzáférhető és ingyenes, így ideális eszköz lehet arra, hogy felgyorsítsák a kódolási folyamatot. Az AI-t használva a kutatók több időt fordíthatnak a tényleges kutatásra, elemzésre és a kapott adatok interpretálására, mivel a kódolás terhe jelentősen csökken.

A mesterséges intelligencia, és különösen a ChatGPT o1-preview modell, egyre fontosabb szerepet játszhat a kutatói munka támogatásában. A szerző tapasztalatai alapján világosan látszik, hogy ez az eszköz hatékony segítséget nyújthat a kutatóknak kódjaik megírásában, ugyanakkor az emberi ellenőrzés és korrekció továbbra is elengedhetetlen. A mesterséges intelligencia ilyen típusú alkalmazása jelentős idő- és energia-megtakarítást eredményezhet, ami hosszú távon növelheti a kutatás hatékonyságát.

Rövidell utána közzétett egy másik videót, mely a ChatGPT o1-mini és az o1-preview videóinak folytatása. A videóban az alkotó néhány gyakori kérdésre válaszol, amelyeket a közösségi médiában és a megjegyzések részben látott az előző esti videójáról. A kutató azzal kezdi, hogy a kódja nyilvánosan elérhető volt-e a ChatGPT számára, mielőtt megkezdte a képzését. Azt mondja, hogy a kód valóban nyilvánosan elérhető volt a GitHub-ján, és hogy átadta egy egyetemi hallgatónak a nyári kutatási projektjéhez. Azt is rámutat, hogy a kód az előzőleg írt kódok adaptációja, és hogy hasonló kódok már 20 éve léteznek. Az alkotó ezután beszél a ChatGPT által az élő közvetítésben írt kódról. Azt mondja, hogy a kód sokkal fejlettebb, mint az a kód, amelyet a nyári hallgatónak adott, és hogy 1144 sornyi kódot tartalmaz. Azt is mondja, hogy megosztja a kódot mindenkivel egy GitHub-tárolóban.

A kutató beszél az AGI-ról (artificial general intelligence) és arról, hogy mit látott tegnap este. Azt mondja, hogy nem hiszi, hogy mesterséges intelligenciát látott tegnap este, és hogy úgy gondolja, hogy a ChatGPT még nem AGI. Azt is mondja, hogy úgy gondolja, hogy a ChatGPT nagyon jó kutatási asszisztens lehet. Végül beszél a jövőbeli terveiről, és hogy megpróbálja használni a AI-t néhány önálló kutatáshoz, és hogy izgatott annak lehetőségei miatt.

Népszerű bejegyzések