OpenAI o1-preview: Az AI új szintje a bonyolult problémák megoldásában

Az AI világában az innováció sebessége lélegzetelállító. Az OpenAI legújabb fejlesztése, az o1-preview modell sorozat, egy jelentős mérföldkövet képvisel az összetett problémák megoldásában. Szeptember 12-én jelentették be az első modellt ebből a sorozatból, amely már elérhető a ChatGPT-ben és az OpenAI API-ján keresztül.


Miben különleges az o1-preview?

Az o1-preview modell új megközelítést hoz az AI területén: a gyors válaszok helyett a modelleket arra képezték ki, hogy több időt töltsenek az adott problémán való gondolkodással, akárcsak egy ember. Ennek eredményeként képesek komplexebb problémák átgondolására és megoldására, különösen a tudomány, kódolás és matematika területén.

A fejlesztés célja, hogy a modellek finomítsák gondolkodási folyamataikat, különféle stratégiákat próbáljanak ki, és felismerjék saját hibáikat. A korai tesztek alapján az o1-preview rendkívüli eredményeket ért el. Fizikai, kémiai és biológiai benchmark tesztekben a modell teljesítménye a PhD hallgatókéhoz mérhető. Matematika terén például az International Mathematics Olympiad selejtező vizsgáin az o1-preview modell 83%-os helyes megoldási arányt ért el, míg a korábbi GPT-4 modell mindössze 13%-ot.

Új szintre emelve a kódolást és problémamegoldást

Az o1-preview kiemelkedően teljesít kódolási feladatokban is. A Codeforces programozói versenyeken a modell a 89. percentilisben végzett, ami jól mutatja, hogy a kódgenerálás és hibajavítás területén is komoly előrelépést hoz.

Az OpenAI bemutatta az o1-mini modellt is, amely egy kisebb, olcsóbb, de mégis hatékony megoldás a fejlesztők számára. Az o1-mini 80%-kal olcsóbb, mint az o1-preview, és különösen a kódolási feladatokban érdemes használni, ahol nincs szükség széleskörű világismeretre.

Biztonságosabb és felelősebb AI

Az új modellek biztonságosabbá tétele érdekében az OpenAI egy új biztonsági megközelítést dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy a modellek hatékonyabban tartsák be a biztonsági irányelveket. Az úgynevezett "jailbreaking" teszteken – amelyek azt vizsgálják, hogy a modell mennyire hajlamos megszegni a szabályokat, ha egy felhasználó ezt próbálja elérni – az o1-preview modell lényegesen jobban teljesített, mint elődei.

Az OpenAI továbbá szoros együttműködést folytat az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság AI Biztonsági Intézeteivel, amelynek keretében az új modellek fejlesztése során ezek az intézetek is részt vesznek a kutatásban és tesztelésben.

Kik számára hasznos az o1-preview?

Az o1-preview modellt kifejezetten olyan szakemberek számára tervezték, akik összetett problémák megoldásán dolgoznak a tudomány, matematika, kódolás és más technikai területeken. Az orvosi kutatók számára például hasznos lehet a sejtszekvencia adatok annotálásában, míg a fizikusok a kvantumoptika bonyolult matematikai képleteinek generálásában vehetik igénybe. A fejlesztők pedig több lépésből álló munkafolyamatok összeállítására és végrehajtására használhatják az új modellt.

Hogyan lehet hozzáférni?

A ChatGPT Plus és Team felhasználók már ma hozzáférhetnek az o1-preview modellhez, míg a ChatGPT Enterprise és Edu felhasználók a jövő héttől élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az API-n keresztüli hozzáférés is megnyílt azok számára, akik jogosultak a használatra, és hamarosan még több funkció válik elérhetővé, beleértve a böngészést, fájl- és képfeltöltést is.

Az OpenAI az o1-mini modellt szintén elérhetővé teszi a ChatGPT Free felhasználók számára a közeljövőben.

Mit hoz a jövő?

Az o1-preview csak az első lépés egy hosszú úton. Az OpenAI továbbra is dolgozik új modellek fejlesztésén, amelyek a GPT sorozat és az új o1 sorozat részei lesznek. Az AI egyre mélyebb problémamegoldási képességekkel bír, és várható, hogy ezek az eszközök a jövőben még több területen lesznek hasznosak, segítve a szakembereket a legösszetettebb kihívások leküzdésében.

Ez a fejlesztés egyértelműen megmutatja, hogy az AI már nem csupán a gyors válaszok gépezete, hanem egyre inkább az emberi gondolkodást utánzó, összetett feladatokat megoldó eszköz. A jövő lehetőségei pedig végtelenek.

Forrás: Introducing OpenAI o1 | OpenAI

Népszerű bejegyzések